۱۴۰۱ شهریور ۲۹, سه‌شنبه

«گیسوبُران» زنان معترض ایرانی در پی مرگ مهسا امینی؛ آناهیتا همتی هم موهایش را تراشید ۲۷ شهریور ۱۴۰۱

«گیسوبُران» زنان معترض ایرانی در پی مرگ مهسا امینی؛ آناهیتا همتی هم موهایش را تراشید ۲۷ شهریور ۱۴۰۱


کارزار «گیس‌بران» در اعتراض به جان باختن مهسا امینی

شماری از زنان ایرانی، در حرکتی نمادین در اعتراض به جان‌باختن مهسا امینی پس از بازداشت توسط گشت ارشاد، زیرمجموعه فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی، با ابراز خشم و سوگ موهای خود را قیچی کردند.

در این کارزار اعتراضی که در ساعات گذشته، در روز یک‌شنبه ۲۷ شهریور، آغاز شده و چند زن به آن پیوسته‌اند، زنان معترض با اجرای آیین کهن بریدن گیسو، که در سوگ سیاوش در شاهنامه فردوسی نیز به آن اشاره شده، موهای خود را در مقابل دوربین قیچی می‌کنند.

به تعبیر برخی کنشگران، «کمپین گیس‌بُران خروش دوباره زنان ایران» علیه سیاست‌های ضد زن جمهوری اسلامی است.

آیین «گیس‌بُران» یا «گیسوبُران» هنوز هم در میان برخی اقوام ایرانی از جمله بختیاری‌ها به نام «پل‌بران» مرسوم است.

دریا صفایی، نماینده ایرانی‌تبار پارلمان بلژیک، با انتشار تصاویری از اعتراض این زنان، در توییتی نوشت: «زنان ایرانی در اعتراض به کشته شدن مهسا امینی توسط پلیس حجاب، خشم خود را با کوتاه کردن موهای خود و سوزاندن حجاب نشان می‌دهند. آنها از رژیم اسلامی به ستوه آمده‌اند.»

مسیح علینژاد، فعال حقوق زنان و روزنامه‌نگار نیز تصاویری از بریدن موی زنان را منتشر کرد و نوشت: «اگر از هفت سالگی موهای خود را نپوشانیم، نمی‌توانیم به مدرسه برویم یا شغلی پیدا کنیم. ما از این رژیم آپارتاید جنسیتی به ستوه آمده‌ایم.»

همچنین آناهیتا همتی، ضمن کشف حجاب ویدیویی با شرح «برای ژینای ایران» منتشر کرد و موهای تراشیده شده خود را روی زمین ریخت.

جی. کی. رولینگ، مولف و نویسنده شناخته شده بریتانیایی که مجموعه فانتزی «هری‌پاتر» او شهرتی جهانی دارد، از این کمپین حمایت کرد و با به کار بردن هشتگ «مهسا امینی»، گفت: «شجاعت واقعی این است!»

شارون استون،‌ هنرپیشه سرشناس هالیوود،‌ نیز با انتشار یک استوری در حساب خود در اینستاگرام، پست نازنین نور،‌ بازیگر و مدل ایرانی-آمریکایی، درباره مهسا امینی را به اشتراک گذاشت.

مهسا (ژینا) امینی، زن جوان اهل سقز که به همراه خانواده‌اش به تهران سفر کرده بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت شد و ساعاتی پس از انتقال به مرکز پلیس امنیت اخلاقی معروف به بازداشتگاه وزرا، به بیمارستان کسری برده شد. او روز ۲۵ شهریور جان خود را از دست داد.

این واقعه واکنش‌های گسترده‌ای را در ایران و جهان به همراه داشته است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر